Amortisör Değişimi | www.edsotoekspertiz.com
Yukarı Çık
Hemen Ara

Amortisör Değişimi

Amortisör Nedir?

Süspansiyondaki yaylar tekerleklerin yukarı yönlü hareket etmesini sağlıyor. Böylece düz olmayan yollarda yaşanan sarsıntılar araç içinde en az şekilde hissediliyor. Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor.

Amortisörün Görevi Nelerdir?

Süspansiyon sistemi, aracın yerle tam bağlantı kurmasını sağlarken engebe ve çeşitli yol sorunlarından etkilenmesini engeller. Sistem içerisinde başta amortisör olmak üzere çok sayıda parça bulunur. Genellikle parçalardan herhangi birinde arıza olması durumunda hissedilecek sorunlar şöyledir:

* Fren mesafesi uzar.
* Araç kabini normalden çok daha fazla sarsılır.
* Yol tutuşunda çeşitli problemler görülür.
* Özellikle viraj gibi noktalarda araç savrulacakmış hissi yaratır.
* Dönüşler istenen seviyede gerçekleşmez.
* Genellikle engebeli yollarda ya da dönüşler sırasında takırtı benzeri sesler işitilir.

Yukarıda yer alan sorunlardan herhangi biri hissediliyorsa aracın süspansiyon sisteminde bozukluk olduğu ya da bu sistemin ömrünü doldurduğu anlaşılır. Bu sistem içerisinde en çabuk yıpranan parça ise amortisördür.

Amortisör Ne Zaman Değişmelidir?

Araç tipine göre amortisör değişimi için öngörülen süre farklıdır. Genellikle arazi için dizayn edilmiş araçların amortisörlerinin değişim süresi çok uzundur. 40 ya da 60 bin kilometre periyodik bakımlarında kontrol edilmeleri gerekir. Diğer tüm binek otomobiller için ise 2. bakımda ilk amortisör kontrolleri başlar. Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.Bakım sırasında aracın debriyaj kabiliyeti kontrol edilirken yol tutuşuna, fren mesafesine, kabin içi gürültüye ve amortisörden gelen seslere bakılır. Böylece herhangi bir aksaklık olup olmadığı kolayca anlaşılır. Eğer bir aksaklık varsa amortisör değişimi gerçekleştirilir.